The Role of Saudi Arabian Universities in Combating Extremism as Perceived by the Faculties

تحميل البحث

Dr. Ameera Al Hammouri

Dr. Areej Altuwayjiri

Abstract:

The purpose was to identify the role of universities in Saudi Arabia in combating extremism from viewpoints of the faculties. The researchers designed a 30-item questionnaire covering four domains and was administered to a sample of (264) faculty members selected by the random convenience sampling method. Results revealed high significance of the role of universities in Saudi Arabia in extremism combating efforts as perceived by the faculties, where the political domain was placed first, then the academic domain was placed secondly and the social domain was ranked lastly. Results showed statistically significant differences among subject estimates on the study domains attributed to gender in favor of males; and there were statistically significant differences attributed to faculty in favor of humanistic faculties.

Key Words: Extremism, Saudi Arabia, Faculty, Saudi Arabian Universities.

دور الجامعات السعودية في مكافحة التطرف حسب تصور الكليات

د. أميرة محمد الحموري

د. اريج محمد التويجري

ملخص:

هدفت الدراسة إلى معرفة دور الجامعات في المملكة العربية السعودية في مواجهة التطرف من وجهة نظر أعضاء هيئات التدريس فيها. ولتحقيق هذا الهدف قامت الباحثتان بتصميم استبانة تكونت من 30 فقرة موزعة على أربعة مجالات، تكونت عينة الدراسة من (264) عضو هيئة التدريس، تم اختيارهم بالطريقة العشوائية المتيسرة. بينت نتائج الدراسة أن هناك أهمية كبيرة لدور الجامعات في المملكة العربية السعودية في مواجهة التطرف من وجهة نظر أعضاء هيئات التدريس، وأن المجال السياسي احتل الرتبة الأولى ثم المجال الأكاديمي وأخيراً المجال الاجتماعي. كما بينت النتائج أن هناك فروقا دالة احصائياً بين تقديرات أفراد عينة الدراسة على مجالات استبانة الدراسة تعزى لمتغير الجنس لصالح تقديرات الذكور، وأن هناك فروقاً دالة احصائياً تعزى لمتغير الكلية وذلك لصالح الكليات الانسانية.

الكلمات المفتاحية: التطرف، المملكة العربية السعودية، كليات الجامعات السعودية.

شاهد أيضاً

واقع استخدام مواقع التواصل الاجتماعي لدى طلبة مساق المسؤولية المجتمعية في ضوء بعض المتغيرات

د. محمد خليفة محمد مفلح هبة محمد العمري ملخص: هدفت هذه الدراسة الى الكشف عن …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *