The Acquisition of English Relative Clauses by University Students of English in Jordan

تحميل البحث

Alaa Al-Maani

Dr. Lutfi Abu Al-Haija

Abstract:

This study investigated the acquisition of English relative clauses by Jordanian EFL learners. It also examined whether the Noun Phrase Accessibility Hierarchy (NPAH) for the acquisition of relative clauses proposed by Keenan and Comrie (1977) is applicable to Jordanian EFL learners. Moreover, the study investigated whether there is a relationship between participants’ production of relative clauses and their proficiency level. Sixty undergraduate students of English completed a sentence combination task. In general, the results indicated that Jordanian EFL learners are good at producing relative clauses. However, their performance was influenced by their proficiency level whereby advanced learners outperformed intermediate learners. The results also showed that the NPAH effect is not applicable to Jordanian EFL learners regardless of their proficiency level.

Key Words: English Relative Clauses, the NPAH, Sentence combination task, Jordanian students of English.

اكتساب طلبة تخصص اللغة الانجليزية الأردنيين الجامعيين لجمل الوصل الانجليزية

آلاء إبراهيم المعاني

أ.د. لطفي أبو الهيجاء

ملخص:

تبحث هذه الدراسة في اكتساب طلبة اللغة الإنجليزية الأردنيين الجامعيين لجمل الوصل الانجليزية. وعلى وجه الدقة سعت إلى دراسة أنواع جمل الوصل التي يتقنها الطلبة وتلك التي يواجهون صعوبة باستخدامها بالإضافة إلى الكشف عن مصادر الأخطاء التي يرتكبها الطلبة باستخدام جمل الوصل. بالإضافة إلى ذلك, بحثت الدراسة فيما إذا كانت نظرية(The Noun Phrase Accessibility Hierarchy by Keenan and Comrie 1977) لاكتساب جمل الوصل تنطبق على طلبة اللغة الانجليزية الأردنيين. أظهرت نتائج الدراسة أن مستوى استخدام طلبة اللغة الإنجليزية الأردنيين الجامعيين لجمل الوصل الانجليزية بطريقة صحيحة جيد نوعا ما. لكن في ضوء نتائج الدراسة كان من الصعب إثبات نظرية The Noun Phrase Accessibility Hierarchy by Keenan and Comrie 1977) ; لذلك تقترح الدراسة أن هذه النظرية لا يمكن تعميمها على جميع متعلمي اللغة الانجليزية كلغة أجنبية.

الكلمات المفتاحية: جمل الوصل الإنجليزية، نظرية NPAH، اختبار ربط الجمل، طلبة اللغة الإنجليزية، الأردن.

شاهد أيضاً

أثر برنامج تدريسيّ قائم على الحوسبة السّحابيّة في تنمية مهارات الكتابة في الّلغة الإنجليزيّة لدى طلبة الصّفّ العاشر الأساسيّ

أماني عوض الجبول أ.د. نايل درويش الشرعة ملخص: هدفت الدّراسة إلى الكشف عن أثر برنامجٍ …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *