The Effect of Using Metacognitive Monitoring Strategy on Developing Reading Comprehension in English Language among Tenth Grade Students in North Eastern Badiah Directorate of Education

تحميل البحث

Ziad Salem Alshurfat

Prof. Ahmad H. Alkhawaldeh

Abstract:

This study aimed at exploring the effect of using metacognitive monitoring strategy on developing reading comprehension in English language among tenth grade students in North Eastern Badiah directorate of education. The study used the quasi experimental design.The sample of the study consisted of 123 male and female students who were purposefully chosen from the tenth grade students at  Alkaum Alahmer comprehensive secondary school for girls, Alkaum Alahmer  comprehensive secondary school for  boys, Um Aljemal comprehensive secondary school for girls and Um Aljemal comprehensive secondary school for  boys. The experimental and control groups were assigned randomly. The groups of the study were found equivalent upon analyzing students’ scores on reading comprehension test using 2-way ANCOVA. The experimental groups were instructed using metacognitive monitoring program whereas, students of the control group were taught in the conventional way. A jury of judges was invited to comment on the reading test and the instructional program to establish their validity. At the end of the program, the researcher administered the reading comprehension test. Means and standard deviation for students’ scores on the reading comprehension test were calculated. Then 2- way ANCOVA was calculated to examine the effect of the strategy. The findings of the study revealed that there were  statistically significant differences at (α =0.05) between students’ total achievement of the experimental groups  and the control groups in the  reading comprehension in favor of the experimental group and that there was no interaction between the use of metacognitive monitoring strategy and gender on tenth grade students’ reading comprehension. In the light of the findings, the researcher suggested some recommendations to The Ministry of Education and TEFL educators.

Key Words: metacognition, metacognitive monitoring, comprehension monitoring, reading comprehension.

أثر استخدام إستراتيجية الرقابة ما وراء المعرفية على الاستيعاب القرائي في اللغة الانجليزية لطلبة الصف العاشر الأساسي في مديرية تربية البادية الشمالية الشرقية

ملخص:

هدفت هذه الدراسة إلى كشف أثر استخدام إستراتيجية الرقابة ما وراء المعرفية على تطوير الاستيعاب القرائي في اللغة الانجليزية لطلبة الصف العاشر الأساسي في مديرية تربية البادية الشمالية الشرقية. استخدم الباحث التصميم شبه التجريبي . تكونت عينة الدراسة من 123 طالب وطالبة حيث تم اختيارهم بطريقة قصديه من أربعة مدارس هي مدرسة الكوم الأحمر الثانوية الشاملة للبنات ، مدرسة الكوم الأحمر الثانوية الشاملة للبنين ، مدرسة أم الجمال الثانوية الشاملة للبنات ومدرسة أم الجمال الثانوية الشاملة للبنين وتم توزيع المدارس على المجموعات بشكل عشوائي.

قام الباحث بإعداد برنامج تدريبي قائم على الرقابة ما وراء المعرفية لتدريس المجموعات التجريبية بينما تم تدريس المجموعات الضابطة بالطريقة الاعتيادية . في نهاية التجربة تم تطبيق اختبار الاستيعاب القرائي الذي أعده الباحث وتم التأكد من صدقه بعرضه على مجموعة من المحكمين. ومن أجل الإجابة عن أسئلة الدراسة تم حساب المتوسطات الحسابية والانحرافات المعيارية لعلامات المجموعات ثم استخدم الباحث تحليل التباين الثنائي لدراسة أثر استخدام إستراتيجية الرقابة ما وراء المعرفية والجنس والتفاعل بينهما على الاستيعاب القرائي للطلبة وقد أظهرت النتائج وجود أثر لإستراتيجية الرقابة على الاستيعاب القرائي لصالح المجموعة التجريبية وأظهرت كذلك عدم وجود أثر للجنس وللتفاعل بين الإستراتيجية والجنس على الاستيعاب القرائي للطلبة . وفي ضوء نتائج الدراسة قُدمت بعض التوصيات التربوية لوزارة التربية والتعليم ومعلمي اللغة الانجليزية .

الكلمات المفتاحية: ما وراء المعرفة ،الرقابة ما وراء المعرفية ،رقابة الاستيعاب، الاستيعاب القرائي.

شاهد أيضاً

تحليل كتاب الثقافة العامة المستوى الأول للمرحلة الثانوية في الأردن حسب تصنيف سبرانجر للقيم

أ.د. أحمد عبد اللطيف البدري د. عبد السلام يوسف الجعافرة ملخص: هدفت الدراسة الحالية إلى …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *