The Relationship between Body Mass and Handgrip Strength for Children with Hearing Impairment in Jordan

تحميل البحث

Mohammad Hassan Arafah

Abstract:

This study assessed 1) the relationship between body mass and handgrip strength for children with hearing impairment in Jordan; 2) handgrip strength values of our sample with the established norms for healthy individuals. 51 students with hearing impairment volunteered for the study. Body mass, height, handgrip for the left and right hand were measured and body mass index was also calculated. Handgrip strength was measured 3-times for each hand and the average of the 3-values was calculated. There was a significant correlation between body mass and handgrip strength for both hands (P < 0.05). Handgrip strength of the right hand was higher than the left hand (P < 0.05). The handgrip strength of both hands was equal to the 70th percentile in comparison to the norms of healthy students. In conclusion, body mass index correlated with handgrip strength of both hands for students with hearing impairment. In addition, handgrip strength values for students with hearing impairment were within the normal range for healthy-normal students.

Key Words: handgrip strength, body mass, hearing impairment, left and right hand.

العلاقة بين كتلة الجسم وقوة القبضة لدى الأطفال المعاقين سمعيا في الأردن

ملخص:

هدفت هذه الدراسة التعرف إلى العلاقة بين كتلة الجسم وقوة قبضة اليد لدى أطفال من ذوي الإعاقة السمعية في الأردن ومقارنتها بالمعايير الموجودة لدى الأسوياء. وتم استخدام المنهج الوصفي بصفته الارتباطية. أجريت هذه الدراسة على (51) طالب من مركز التأهيل المجتمعي في مخيم البقعة للاجئين الفلسطينيين في الأردن . تم استخدام المتوسطات الحسابية والانحرافات المعيارية ومعامل ارتباط بيرسون واختبارات ت للمجموعات المستقلة. تم قياس الوزن والطول وحساب مؤشر كتلة الجسم وقياس قوة قبضة لليد اليمنى واليسرى 3 مرات لكل يد . وأظهرت نتائج الدراسة وجود علاقة ارتباط ايجابية بين كتلة الجسم وقوة فبضة اليد اليمنى واليسرى. وكذلك أظهرت نتائج الدراسة وجود فروق دالة إحصائيا في قوة فبضة اليد اليمنى واليسرى وان قوة القبضة للمعاقين سمعيا مساوية ل 70% مقارنة بالأسوياء . وكذلك توصلت الدراسة إلى دلالة في قوة اليد اليمنى واليسرى ولصالح اليمنى بنسبة 8% . مؤشر كتلة الجسم كان ضمن التصنيف الطبيعي لمؤشر كتلة الجسم.

الكلمات المفتاحية: قوة القبضة ، مؤشر كتلة الجسم، الإعاقة السمعية.

شاهد أيضاً

درجة ممارسة معلمات رياض الأطفال في الأردن للجانب الفني لمعايير الجودة الوطنية في رياض الأطفال من وجهة نظرهن

وداد عبدالله حمد الحراسيس ملخص: هدفت الدراسة إلى التعرف إلى مدى ممارسة معلمات رياض الأطفال …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *