The Effect of Stations and Centers Strategy on Jordanian EFL Tenth Grade Students’ Motivation in Reading Comprehension

تحميل البحث

Ream Khawaldeh’

Prof. Abdallah Ahmad Baniabdelrahman

Dr. Khaled Al-Omari

Abstract:

This study aimed at investigating the effect of using stations and centers strategy on motivation toward reading comprehension among tenth grade students in Jordan. The researchers chose a school purposefully. Two tenth grade sections were chosen randomly to be the sample of the study. They were 80 students. The sample was divided into two groups; the experimental group and the control group. Each group consisted of 40 students. The researchers developed a questionnaire in order to achieve the purpose of the study. The questionnaire was applied to the experimental group which was taught through using the stations and centers strategy. The results of the study showed that the tenth grade motivation was high and positive toward using the stations and centers strategy in reading comprehension lessons. Based on the results of the study, the researchers recommended using this strategy in teaching reading skills.

Key Words: stations and centers strategy, reading comprehension, motivation, EFL students.

 

 

أثر استراتيجية المحطات والمراكز في دافعية طالبات الصف العاشر الأردنيات في الاستيعاب القرائي

رئام عبدالله الخوالدة

 أ.د. عبدالله أحمد بني عبدالرحمن

د. خالد محمد العمري

 

ملخص:

هدفت هـذه الدراسـة إلـى استقصـاء أثـر التـدريس باسـتخدام استراتيجية المحطات والمراكز فـي تحسين مستوى دافعية طالبات الصف العاشر الأردنيات نحـو الاستيعاب القرائي. حيث قام الباحث باختيار المدرسة بشكل قصدي. وقد تكونت عينة الدراسة التي تم اختيارها عشوائيا من 80 طالبة. إذ قسمت العينة الى مجوعتين، مجموعة ضابطة مكونة من 40 طالبة ومجموعة تجريبية مكونة من 40 طالبة. وقد طُبّقت الاستبانة على المجموعة الضابطة التي تم تطبيق الاستراتيجية عليها. أظهرت نتائج الدراسة أن مستوى دافعية الطالبات نحو استخدام استراتيجية المحطات والمراكزفي حصص مهارات الاستيعاب القرائي كانت إيجابية ومرتفعة. وبالاعتماد على هذه النتائج، يوصي الباحثون باستخدام هذه الاستراتجية في تدريس مهارات القراءه.

الكلمات المفتاحية: استراتيجية المحطات والمراكز، الاستيعاب القرائي، الدافعية، طلبة اللغة الإنجليزية كلغه أجنبية.

شاهد أيضاً

أثر استخدام الإنفوجرافيك في تحصيل طلبة الصف العاشر الأساسي في مادة علوم الأرض والبيئة

لبنى حنا عماري د. مهند أنور الشبول ملخص: هدفت هذه الدراسة التعرف إلى أثر استخدام …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.