The Effect of a Reciprocal-Based Instructional Program on Ninth-Grade Students’ Reading Comprehension in Public Schools in Jordan

تحميل البحث

Mohammad Ahmad Al Jboor

Prof. Abdallah Ahmad Bani Abdelrahman

Abstract:

This study aimed at investigating the effect of using a reciprocal-based instructional program on improving reading comprehension among ninth grade students in Jordan. The sample of the study consisted of 107 ninth grade male and female students in the academic year 2017/2018 in four schools in North West Badia Directorate of Education. Two classroom sections were chosen to represent the experimental groups and the other two were chosen to represent the control groups. The study followed a quasi-experimental design, where the experimental groups were taught reading comprehension using a reciprocal based instructional program and the control groups were taught reading comprehension using regular teaching method. The study used a reading comprehension test to measure students’ performance.

The results of the study showed significant differences at (α=0.05) in the mean scores of the experimental groups in the reading comprehension post-test in comparison with the control groups, which can be attributed to the reciprocal-based instructional program. The results also revealed that there were significant differences in the mean scores of the experimental and control groups in the three levels of reading comprehension in the post-test, literal, inferential, and especially critical in favor of the experimental groups.

Key Words: reciprocal teaching, reading comprehension, literal, inferential and critical comprehension.

أثر استخدام برنامج تدريسي قائم على التدريس التبادلي على مهارات الاستيعاب القرائي لدى طلبة الصف التاسع في المدارس الحكومية في الاردن

محمد أحمد الجبور

أ.د. عبدالله أحمد بني عبدالرحمن

ملخص:

هدفت هذه الدراسة إلى تقصي أثر استخدام برنامج تدريسي قائم على التدريس التبادلي في مهارة الاستيعاب القرائي لدى طلبة الصف التاسع في المدارس في الاردن. تكونت عينة الدراسة من 107 من الطلبة من الصف التاسع في العام الدراسي 2017/2018، في أربع مدارس في مديرية تربية البادية الشمالية الغربية. وقد استخدم المنهج شبه تجريبي، إذ تم تدريس المجموعتين التجريبيتين الاستيعاب القرائي باستخدام البرنامج التدريسي القائم على التدريس التبادلي في حين تم تدريس الشعبتين الضابطتين باستخدام الطريقة الاعتيادية. وقد تم بناء اختبار لقياس مهارة الاستيعاب القرائي ومستوى ادائهم.

أظهرت نتائج الدراسة وجود فروق ذات دلالة إحصائية عند (α = 0.05) في متوسط درجات المجموعتان التجريبيتان مقارنة بالمجموعتين الضابطتين في الاختبار البعدي في مهارة الاستيعاب القرائي ككل لصالح المجموعتين التجريبيتين. واظهرت النتائج ايضا وجود فروق دالة احصائيا في متوسط درجات المجموعات التجريبية والضابطة في المستويات الثلاثة لمهارة الاستيعاب القرائي في الاختبار البعدي (الحرفي، الاستدلالي، والناقد) ولصالح المجموعتين التجريبيتين.

الكلمات المفتاحية: التدريس التبادلي، الاستيعاب القرائي، الاستيعاب الحرفي، الاستيعاب الاستدلالي، الاستيعاب الناقد.

شاهد أيضاً

معوقات المبادرات الرياضية والعمل التطوعي من وجهة نظر طلبة جامعة اليرموك

غدير محمد عميرة آمنه علي الظهيرات ملخص: هدفت هذه الدراسة للتعرف إلى معوقات المبادرات الرياضية، …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *