The Status Quo of Change Leadership of Secondary Schools in Jordan from the Perspective of their Principals and Teachers

تحميل البحث

Nadia F. Kharbat

Prof. Rateb S. Al-Saud

Abstract:

This study aimed at exploring the status quo of change leadership in Jordanian secondary schools from the perspective of school principals and their teachers. To achieve the research objectives, the descriptive survey approach was adopted. The randomly selected study sample consisted of (205) male/female principals and (377) male/female teachers, from public and private schools in Amman, the capital of Jordan. The two researchers developed a 38-item questionnaire on change leadership divided into five dimensions: awareness, desire, knowledge, ability, and reinforcement. The results of the study indicated that the total degree of the status quo of change leadership in secondary schools in Jordan from the perspective of principals and their teachers was moderate in all dimensions. Furthermore, the findings of the study showed significant differences at (α ≤ 0.05) in the total degree of the study sample’s perceptions, attributed to teaching sector and job title, in favor of the public sector and principals. Thus, the researchers recommended setting standards for hiring and assessing school principals, in addition to raising awareness about the significance of applying change as a prerequisite for educational development.

Key Words: change leadership, educational leadership, secondary schools, and principals.

واقع قيادة التغيير في المدارس الثانوية في الأردن من وجهة نظر مديري المدارس ومعلميها

ناديا خربط

أ.د. راتب سلامة السعود

ملخص:

هدفت الدراسة إلى تعرّف واقع قيادة التغيير في المدارس الثانوية في الأردن من وجهة نظر مديري المدارس ومعلّميها. ولتحقيق أهداف الدراسة، تمّ اعتماد المنهج الوصفي المسحي. تكونت عينة الدراسة، التي تم اختيارها بطريقة عشوائية، من (205) مدير ومديرة، و (377) معلم ومعلمة في المدارس الحكومية والخاصة في العاصمة الأردنية عمّان. وقد طوّر الباحثان استبانة مكونة من 38 فقرة حول قيادة التغيير مقسّمة إلى خمسة أبعاد: الوعي، والرغبة، والمعرفة، والمقدرة، والتعزيز. وأظهرت نتائج الدراسة أن درجة واقع قيادة التغيير في المدارس الثانوية في الأردن من وجهة نظر المديرين والمعلمين جاءت بدرجة متوسطة في جميع المجالات. كما وأظهرت النتائج وجود فروق ذات دلالة إحصائية عند مستوى الدلالة (α ≤ 0.05) في الدّرجة الكلية لتصورات أفراد عيّنة الدّراسة تُعزى لقطاع التعليم والمسمّى الوظيفي لصالح القطاع الحكومي، والمديرين. في حين لا توجد فروق ذات دلالة إحصائية تعزى لمتغيري الجنس والخبرة. وقد أوصى الباحثان بضرورة وضع معايير لاختيار مديري المدارس وتقويمهم، ورفع مستوى الوعي بين مديري المدارس والمعلمين حول أهمية تطبيق مفهوم التغيير كشرط أساسي لتطوير التعليم.

الكلمات المفتاحية: قيادة التغيير، القيادة التربوية، المدارس الثانوية، مديرو المدارس.

شاهد أيضاً

درجة مواءمة أسلوب حل المشكلات المستخدم في الجامعات الرسمية من قبل الأكاديميين الإداريين في الأردن مع خطوات التفكير التصميمي من وجهة نظرهم

خوله عبد العزيز حماد الصانع أ.د. أنمار مصطفى الكيلاني ملخص:            …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *