The Interpersonal and Intrapersonal Social Skills of Children Participating in Mixed-Age and Same-Age Kindergarten Programs

تحميل البحث                         

Prof. Tagreed Fathi Abu Taleb

Abstract:

The main objective of this study was to examine the differences in the social skills of children participating in mixed-age and same-age kindergarten programs.  To meet the study’s objectives, a 28-item Social Skills Rating Scale (SSRS) was developed by the researcher and consisted of two domains: interpersonal and intrapersonal.  The sample consisted of sixty-eight teachers and two hundred and fifty eight children.  The study investigated for differences between boys from both programs and girls from both programs.  Teacher variables were also examined for their possible relations to children’s social skills.  Analysis revealed significant differences between children on both domains, favoring mixed-age programs.  Differences were also found for boys in mixed-age compared to boys from same-age programs.  Mixed-age girls rated higher on both social skills domains compared to same-age girls.  Teacher variables yielded significant results. Results are discussed in association with the international literature and directions for future research are provided.

Keywords: Kindergarten; mixed/same-age; interpersonal/intrapersonal.

المهارات الاجتماعية والشخصية في برامج رياض الأطفال للأعمار المختلفة والمتشابهة

أ.د. تغريد فتحي أبو طالب

ملخص:

هدفت هذه الدراسة لفحص الفروق بالمهارات الاجتماعية والشخصية في برامج رياض الأطفال للاعمار المختلفة والمتشابهة. لتحقيق أهداف الدراسة تم استخدام مقياس تقدير المهارات الاجتماعية (SSRS) والذي تم تطويره من قبل الباحثة واحتوى على 28 فقرة تم توزيعهم بين بعدين مختلفين: (الاجتماعي والشخصي). تكونت عينة الدراسة من 68 معلمة قاموا بتقييم المهارات الاجتماعية والشخصية لمئتين وثمان وخمسين طفلاً. تحققت الدراسة من الفروق  بين الذكور في البرنامجين ومن الفروق  بين الإناث إضافة إلى  بعض المتغيرات المتعلقة بالمعلمة. أظهرت النتائج وجود فروق دالة احصائيا في المهارات الاجتماعية بين الأطفال لصالح مجموعات الأعمار المختلفة. وأظهرت النتائج فروق دالة احصائيا بحيث حصل الذكور في البرامج ذات الأعمار المختلفة على تقدير أعلى مقارنة مع الذكور في البرامج المتشابهة . وحصلت الإناث في البرنامج ذات الأعمار المختلفة على تقدير أعلى في كلا البعدين مقارنة مع الإناث في البرامج المتشابهة. وساهمت المتغيرات المتعلقة بالمعلمة بنتائج دالة احصائيا. تم مناقشة النتائج من خلال ربطها بالأدب العالمي.

الكلمات المفتاحية: روضة؛ الأعمار المختلفة والمتشابهة؛ المهارات الاجتماعية والشخصية.

شاهد أيضاً

أخلاقيات العمل لدى مديري المدارس الابتدائية في منطقة النقب وعلاقتها بمستوى سعادة المعلمين كما يدركها المعلمون

عرفات حسين طربيه أ.د. عارف توفيق عطاري ملخص: هدفت الدراسة التعرف إلى مستوى أخلاقيات العمل …

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.